Hai semua 🌹
Sebenarnya, pagi tadi godek godek FB. Tengok album dalam tue, imbau memori lama lama dulu.
Ewahhh 😁
Haa, terjumpa pulak resepi nie. Rasa macam nak buat pulak nanti. Yummeyhhh ~
Ini resepi olahan je.
Nak makan di luar selalu, kempis poket lakiku 🤭
Kosnya murah berbanding makan kat luar. Tue yang best ♥
Kalau makan di luar, seorang je dah tentu around RM 20 sekali duduk. Kami beli bahan mentah ( ayam ) untuk 8pax baru around RM 25
Ha, nampak tak penjimatan di situ 😉
Ha, nampak tak penjimatan di situ 😉
Ok, jom story pasal resepi.
Bahan bahan :
1. Ayam ( sukahati nak bahagian mana )
2. Sos Nando's - garlic
3. Garam
4. Perahan lemon
5. Lada hitam / sulah
Cara caranya :
1. Gaulkan ayam dengan bahan bahan di atas. Perap dalam 1 jam, biar meresap dalam ayam.
1. Gaulkan ayam dengan bahan bahan di atas. Perap dalam 1 jam, biar meresap dalam ayam.
2. Letak ayam atas grill pan. Guna pan ajaib pun boleh atau yang non stick - jenis yg tak lekat tue.
3. Grill selama 8-10min untuk sebelah bahagian dengan api sederhana ya.
4. Tukar pulak untuk sebelah lagi 8-10min. ( jgn asyik balik balikkan, nanti tak cantik ! )
5. Dah siap, masukkan dalam oven pula dalam 10min, suhu dalam 180 api atas bawah untuk makesure betul betul masak.
- Nak skip nie pun boleh, takde masalah 🙂
- Nak skip nie pun boleh, takde masalah 🙂
5. Angkat dan hias ikut cita rasa.
Tips tambahan :
Tips tambahan :
Kami suka makan dgn sos Nando's Garlic sebab agak rendah carb nya.
Boleh cari di Giant, Aeon Big , Nando's atau mana2 hypermarket besar.
Untuk side dish boleh buat coleslaw, wedges, mashed potato, fresh salad atau apa apa yang dirasakan sesuai.
Untuk side dish boleh buat coleslaw, wedges, mashed potato, fresh salad atau apa apa yang dirasakan sesuai.
Jom, masak dengan kasih sayang ! ♥
Comments
Post a Comment