Assalamualaikum.
Hai semua,
Hari ini KakMimie nak share cara KakMimie urus dan simpan ayam yang telah siap dicuci 🙂
Tempohari suami beli 2 ekor ayam, potong berapa KakMimie tak perasan ( tak kira pun) sebab bahagian yang besar KakMimie potong bagi saiz sedang elok anak anak makan. Taknaklah membazir kann
APA KENA BUAT?
1. Lepas cuci bersih, toskan biar bagi kering sikit.
2. Asingkan bahagian isi ( dada ayam), tulang, kaki, leher dan bahagian lain.
3. Bahagian dada, KakMimie siap potong kecil. Kalau taknak, okay je.
4. Masuk dalam bekas ikut portion sekali masak. KakMimie biasa letak dalam 5 / 6 ketul untuk sekali masak dalam satu bekas.
Nak masak lebih, keluarkan 2 bekas terus.
Gitu kekdahnya 😆
Nak masak lebih, keluarkan 2 bekas terus.
Gitu kekdahnya 😆
5. Sebelum masuk freezer, KakMimie buh air paras ayam tenggelam.
Macam macam baca petua orang.
Tapi bagi KakMimie cara nie mudah nak bagi ayam defrost cepat 👍
Macam macam baca petua orang.
Tapi bagi KakMimie cara nie mudah nak bagi ayam defrost cepat 👍
Haa, untuk isi ayam tue boleh buat goreng kunyit, masuk dalam mee, atau kuah sphagetti.
Kaki, leher, dan tulang2 ada isi sikit lebihan potong bahagian dada tadi buh dalam bekas khas untuk disupkan.
Kaki ayam bagus untuk awet muda, penuh kolagen. Kalau tak suka makan kaki ayam, boleh ambil serbuk kolagen semulajadi 🙂
Laagi best, tunggu lah kaki ayam tue lebih 10 ketul. Kalau sikit, kau relakan saja kaki kaki itu dikebas oleh anakmu! 😂
Kempunan nak makan sup ceker nanti.
Muahahaa..
Muahahaa..
Mak Suka Masak,
Yang campak campak je lah 🌹
Comments
Post a Comment